English version  English version
   Övriga sponsorer  SponsorerLogin

Naturpasset Skatås

 
15/6
Dags för Venla- och Jukolastafetten i Finland! #1
3/6
Fira vårens framgångar med grillkväll #58
27/5
Sprintstafett-träning med GMOK tisdag 29 maj #12
25/5
Mat 29 maj #17
21/5
Mat 22 maj #27
21/5
Keps-OL 22/5
18/5
MINI-varvet 2018 (söndag 20/5) #19
14/5
Anmälan mat tisdag 15 maj #23
5/5
Anmälan mat tisdag 8 maj #21
3/5
Jukolaläger med Jukolatest 25-27/5 - uppdaterad bil och mat PM #29
1 2 3 4 5...189 >
 

Powered by
FS DataIFK på Oringen i Arvika 2017

Publicerad 2017-07-25, Skriven av Stefan Kinell 2017-07-25 kl.17.02

Kommentarer »
Årets Oringen är avslutad sedan en vecka tillbaka. Ett 70-tal IFK:are från Göteborg startade på de olika etapperna, någon en dag, flertalet hela veckan. Riktigt bra framgångar blev det också för klubben, en totalseger genom vårt senaste tillskott i kamratgänget - Camilla Engstrand vann i stor stil D35-klassen efter tre etappsegrar i veckan. I elitklasserna där vi hade största representationen på flera år - 6 i H21E och 3 i D21E, blev Eskil Kinneberg 2:a i H21E - slagen med några sekunder i spurten av William Lind. Imponerande stabilt sprunget genom hela veckan av Eskil. I D21E var det Sara Hagström som lyckades bäst av våra damer och knep en nionde plats sammanlagt. I ungdomsklasserna fick vi en topplacering i D15 genom Thea Fagerström som blev åtta sammanlagt.


Oringen - semestervecka, tävling, kompishäng, gubbvadsångest, camping, IFK Camp, gemensamt disk i kallt vatten, glädje, besvikelse, gråt, skratt, “jag vill inte gå och lägga mig”, långbord, klubbgemenskap. Många ord passar in på hur man beskriver Oringen. Vi åker dit med olika ambitioner, några av oss med målet om att vinna elitklasser, några med målet om att fullfölja sin första Oringen, någon med målet att klara av banor i en helt annan terräng än hemma kring Roddklubben och Delsjön. Gemensamt har vi att vi tycker om orientering och gärna spenderar en vecka tillsammans med familj, vänner och tusentals andra orienterare på en ny plats för att söka "självvald väg i okänd mark.” Fast det där med självvald väg, det blir ju en del stigar framåt dagen, men det är ju en del av Oringen, så man har något att skylla på den dagen man startar tidigt och de efterföljande springer både rakare och snabbare.

Album med bilder från sista dagarna av Stefan Kinell, klicka på bilden nedan för att öppna.


Årets Oringen var som sagt i Arvika i Värmland. De första två etapperna bjöd på finfin långdistansterräng med stora höjder men ändå detaljer på sluttningarna som kunde göra det svårt. De längre banorna bjöds på långsträckor med vägval och färre kontroller än vad man kan vara van vid. Eliten tog ut sig så mycket efter bara en dag att de fick stanna hemma och vila sig andra dagen och sedan springa sprint inne i Arvika på tisdagen. H21 lång-killarna var inte sena att deklarera att de riktiga tuffingarna springer H21L, för då får man springa 7 km längre under veckan än H21E...

Klicka på bilden nedan för att öppna upp ett album med bilder från första dagarna


Etapp 3-4 var förlagda längre västerut i trakterna kring Koppom, en långdistans och en medeldistans bjöds det på. Även här med fin terräng och kartor. Jag har inte hört någon säga något negativt om kartor, terräng och banor under veckan, ett gott betyg för arrangörerna.

Sista etappen var förlagd i kanten på den stora Oringencampingen, smart logistik när klubbar och familjer har starttider utspridda över dagen. Ändå med fin och utslagsgivande orientering.

Förutom Eskil och Sara var det även många andra i elitklasserna som lyckades bra. Max Peter levererade en 10:de plats i totalen. Platsen före en stark Vetle och därmed bäst i den inofficiella klassen “bäst efter de nio världsstjärnorna”. Jag tror vi snart får räkna in er också i den klassen Vetle och Max Peter 😉. Thor sprang i mål på 17de plats och Johan som hade det tungt med andningen som 22:a. Ingjerd öppnade veckan starkt med en top-10 plats efter två etapper och slutade 23:a. Kul att se Elin Månsson tillbaka på startlinjen efter en vår med skador. Vi hoppas att det fortsätter bra framåt Elin och att kroppen håller för ökad träning. Fredrik Bakkman öppnade veckan starkt och visade sin kapacitet första dagen men fick sedan åka hem för att fira födelsedag i dubbelbemärkelse då han och Frida fick en son under veckan. Grattis till det!

Men Oringen är som sagt inte bara elitlöpare. Det är inte heller bara segrar i D35 och H50-klasser. Det är så mycket mer. Det är det klassiska långbordet på gatan på campingen. Långbordet som efter 15 minuter har många tomma stolar då det yngre gardet är i full fart att leka lekar. Oringen är magiskt på det sättet, så mycket lekar verkar det inte lekas någon annan vecka under året, och hela gänget från 4 år till 15 år är med. Samtidigt som kidsen springer och leker sitter de vuxna gardet och pratar om vägval, husvagnsbekymer - “tycker ni det luktar gas i vårt förtält” ena dagen till “nu har vi stängt ner gasen, kan någon låna oss frysklampar” nästa dag till “Borde vi inte ha elplats nästa år” tredje dagen.

Oringen är även social samvaro utanför campingens långbord. Det går att ordna långbord även vid radhusen och lägenheterna som hyrts av seniorerna under veckan. Ett gott gäng kompisar ser det ut att vara som trivs ihop.

Mysmiddag med favoritgänget 🤗💙🌅 #oringen#ifkgbgol#grillimakkara

Ett inlägg delat av annanarhi (@annanarhi)
Oringen är även de tävlingsfokuserade gubbarna i H40K som mörkar formen inför Oringen, längtan och hoppet från Stefan att äntligen få bli topp 3 i IFK i klubben som förbyts till tvivel då han inser att den nya gubben som börjat springa i klubben inte är någon nybörjare utan en riktigt kapabel gammal Hestra-löpare. Gubbarna får ibland gå undan från gatan och långbordet för att lågmält utom hörhåll diskutera hur det egentligen står till. Stefan med smärtande hälsenor fick prova Martins beprövade taktik att springa med ett ben ett par dagar, Johan med en ännu mer krånglande vad tog till knepet att kalla in sjukgymnastresurser med landslagsmeriter som tejpade ihop honom med färgglada tejpbitar. Tyvärr höll det ändå inte efter ett par dagar och Johan fick istället fokusera på markservicen. Eller var det i själva verket så att faktumet att Ida var påväg mot en bättre placering i sammandraget påverkade vadens status?


Oringen är även att D11-tjejerna Anna-Lisa och Signe helt plötsligt är borta från klubbgatan och drar omkring på C-orten med ett tiotal jämngamla tjejer som de lärt känna på somrarnas orienteringsläger. Föräldrarna vet att de är någon stans, men är inte oroliga. De njuter istället av tanken att kompisgänget kommer få tjejerna att vilja tjata på att det skall bli fler Oringen med familjen, och ännu större kärlek till sporten. Ett par dagar senare möts jag efter målgång på en etapp av Anna-Lisa som blivit både getingstucken och missat en kontroll under dagen “men jag blev tröstad av Elsa (från Lerum), när jag kom i mål. Jag har de bästa kompisarna som går att få i orienteringen”. Plötsligt blir jag 33 år yngre och inser att det var ju detta jag själv älskade med Oringen, med orientering, och drömmer mig bort ytterligare 33 år framåt. Kanske man kan få åka med sina barn på Oringen 2050?

Många, många fler i klubben borde nämnas, uppmärksammas och hyllas. De som efter sjukdom och skador återigen drog på sig IFK dräkten - tex Elin och Tilda, de som för första gången sprang en bana helt själv - tex Elsie “det gick ju mycket fortare när jag inte behövde vänta på mamma och pappa”, de som sprungit alla fem etapperna efter en strulig vår med sjukdomar, tex Tage, de som är med och på alla sätt bidrar till att IFK är det goa gäng vi är i IFK, genom att bära ut flagga, heja vid målgången, heja vid etappsegrar, vara glada och trevliga när man möter er hela veckan på Oringen.

Nästa år är det Oringen i Höga Kusten. Då hoppas vi ännu fler hänger med! Då blir det camping antingen inne i centrum av Örnsköldsvik eller en bit utanför i naturen. Var vi vill bo får vi prata ihop oss om så att vi får ett stort gäng som bor tillsammans även nästa år.

Reflekterat och nedskrivet av
Stefan, H40K-gubbe, orienteringsnjutare, blåvit IFK:are


Stefan Månsson har tagit många fina bilder från veckan. Här är några av dem med IFK:are

IFK-ungdomar, Foto Stefan Månsson


Signe, Foto Stefan Månsson


Thomas, Foto Stefan Månsson


Elin, Foto Stefan Månsson


Moa, Foto Stefan Månsson


Max Peter, Foto Stefan MånssonVetle, Foto Stefan Månsson


Johan, Foto Stefan Månsson


Fredrik, Foto Stefan Månsson


Sara, Foto Stefan Månsson


Ingjerd, Foto Stefan MånssonAndras bilder
Stefans Månssons bilder: Etapp 1 https://photos.google.com/share/AF1QipO4BdzkgsXi5ikQ2pjCyLKGyGGScIOctMlWG66FQ-z1HOaB7Gvko_13SBb2r53ugA?key=NjVIdTNNNWZSR2tjOWxYSE9uLU9KWGg1cW5aU3p3
Etapp 2: https://photos.google.com/share/AF1QipOcPps-IC3zf1s3WUXtQFI2SRwkVbss0mQZ8AThyyRu3jid6gw7QY1N45vxN3qRew?key=eGRRV1hPXzk4bEVYeV9GakRNdDlDTlZNQkY0ZGpn

Peter Holgersson
http://www.peterholgersson.se/2017/07/28/o-ringen-etapp-5-2/
http://www.peterholgersson.se/2017/07/27/o-ringen-etapp-4/
http://www.peterholgersson.se/2017/07/26/o-ringen-etapp-3/
http://www.peterholgersson.se/2017/07/26/o-ringen-etapp-2-sprinten/
http://www.peterholgersson.se/2017/07/24/o-ringen-etapp-2/
http://www.peterholgersson.se/2017/07/23/o-ringen-etapp-1/


Rapporteringen från första två etappernaTvå etapper är avklarade av Oringen 2017 i Arvika, Värmland. Stor fin Värmlandsskog har det bjudits på med finfina långdistansbanor. Många fina insatser har det blivit där Camilla Engstrand lyckats bäst och slagit till med två raka etappsegrar i D35 i hennes Oringendebut i IFK-dressen. Stort grattis och stort välkommen till klubben Camilla säger vi återigen!

Thomas Asp slog även han till med en etappseger i H50 på etapp 2. Att Joakim Ingelsson slog honom på första etappen fick Thomas att knyta näven och forcera starkt på etapp 2. Flera led med åskådare kunde vittna om att de såg Thomas forcera spurten precis som i fornstora dagar. Det tog flera minuter innan suset la sig. Starkt av Joakim att ändå vara tvåa i sammandraget, tyckte Thomas efter dagens etapp.

På tävlingarna är det inte bara etappsegrarna som glädjer. Efter två genomförda etapper har vi 11 löpare med top-10 placeringar i sammandraget, från U1 till H50-klasser. Då är inte elitlöparna medräknade som idag på vilodagen kör sin andra etapp - en sprint i centrala Arvika. Vi har ett drygt 60-tal deltagare från IFK som sprungit de första dagarna. Från Oringen-veteraner till nybörjare i form av släktingar till ungdomar i klubben som är med och provar på orienteringen, men även efterlängtade debuter som Tilda Karlsson som sprungit sina första två individuella lopp i IFK-dressen efter en skadedrabbad inledning i klubben.

I H21E och D21E har vi riktigt många deltagare från IFK i år. I H21E har vi Max Peter Bejmer, Johan Högstrand, Fredrik Bakkman, Thor Nørskov, Eskil Kinneberg och Vetle Ruud Bråten. Bäst med efter första tunga långdistansen är Eskil (4), Fredrik (6) och Max Peter (13). I D21E har vi tre löpare genom Sara Hagström, Ingjerd Myhre och Elin Månsson. Ingjerd blev 11 på första etappen och Sara 14 och har bara ett par minuter upp till topp-5 i damklassen. Vi gläder oss också mycket åt att se Elin Månsson tillbaka på startlinjen efter en skadedrabbad vår och håller tummarna för att det fortsätter att kännas bra framöver och att återuppbyggnaden går bra.

Men tävlingarna till trots, det är ju på Camp IFK som det verkligen händer. Vi frågar oss saker som: hur kan de där H40 kort-gubbarna analysera sina vägval i 90 minuter när de bara är ute i skogen i 30-40 minuter? Och hur många skadade vader går det att egentligen att ha på tre H40-gubbar? Hur långt kan man kasta en vattenballong utan att den spricker, eller kanske hur hårt skall jag kasta den för att den skall spricka? Hur mycket kan man egentligen trimma kylens gasagregat? Vad är egentligen Hennys favoritlåt? Och är det verkligen sant att Kinells husvagn har en jacuzzi, eller varför är den annars så lång? Eller är det för att hela klubben skall få plats på långbord i förtältet om det råkar regna något gång?

Svaret på några, om inte alla av dessa frågor får man så klart om man dyker upp på klubbfikat på kvällen klockan 7, mitt på gatan på Camp IFK som ligger på gatan med campingplatserna B854 till 864!


Länk till den nyhet

http://ifkgbgol.nu/news_more.php?news_id=2583

Kommentarer
Skriv en kommentar »

 

Namn: Janne
Inlagt: 2017-08-04 kl.18.26
Svara>>
Fint reportage och kul att se alla blåvita löpare. Det är då snyggt när alla klubbens löpare har blåvitt. Nu laddar vi för hösten!

Namn: Mex
Inlagt: 2017-08-04 kl.14.24
Svara>>
Tack Stefan, vilken fin rapport! Bra jobbat där.

Vi hade verkligen en trevlig vecka på campingen tillsammans, Carl pratar redan om vilken husvagn vi ska sova i nästa år i Ö-vik, enda kravet blir att det finns el ;-)

Carl ville bara komplettera rapporten med att stolt redovisa att han vann spurtpriset 4 av 5 etapper i hela H14! På etapp 2 vann han även i samtliga klasser inkl eliten.. Sprintträningen från MAIK verkar gett resultat... Återstår bara att finslipa OL-tekniken också. Blir att jobba på i höst!

Namn: Janne
Inlagt: 2017-07-25 kl.17.21
Svara>>
Tack Stefan!
Äntligen fick vi soffpotatisar ta del av vad de blåvita har för sig i de värmländska skogarna.
Stort grattis och välkommen Camilla till blåvitt, det var en glad överraskning att du valt bytt klubb och vilken start på Oringen!
Grattis till era andra kämpat fint och satt färg på tävlingarna! Vi följer nu fortsättningen med spänning.

Silverpartner

R&B Byggteknik

Ramböll

Oticon Medical

Samarbetspartners

noname
Ledx
Inov-8
Tractrac

Arrangemang

Skatås ryggar

Skatås mörkaste

Vi finns även här

Följ oss på Twitter Bli ett fan på Facebook